Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szupinált Cipők

 

 

A szupináció, mint ortopédiai fogalom kifelé fordítást, billentést jelent.

 

Hétköznapi nyelven fogalmazva a szupináló cipő sarka kialakításának köszönhetően kifelé billenti a befelé dőlő bokát, boka körüli szakaszt, ezáltal alkalmas a lúdtalp és bokasüllyedés kezelésére.

 

Nem mindegy azonban, hogy a cipő milyen konstrukcióban szupinál (pl.: kívülről/ belülről), illetve azt is fontos szemügyre vegyük, hogy milyen mértékben szupinál maga a lábbeli. 


Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy amilyen jótékony hatást is kifejthet, annyi problémát is okozhat az indokolatlan / túlzásba vitt szupinált cipő viselés.

 

Természetesen minden gyermek fejlődése más, teljesen eltérő, így mindig, minden esetben javaslom, hogy személyreszabott választás után vásároljanak a szülők cipőt. Legalább fél évente javaslom a megelőző diagnózist felülbírálni, minimum 6 éves korig. 


A szupinált cipőt javasoljuk tehát bokasüllyedés, lúdtalp és bizonyos esetekben X láb esetén is. Mindig fontos azonban nem csak a boka körüli szakasz helyzetét, de az egész lábtengely, csípő, térdek helyzetét vizsgálni, emellett számon tartani a familiáris tényezőket, előforduló ortopédiai rendellenességet, az életkort és a korábbi mozgásfejlődés ütemét. 


Fontos kiemelni, hogy attól is függhet, milyen lábbelit viseljen egy gyermek, hogy milyen talajon használja azt. Benti sík talajon előfordul, hogy mást javaslunk, mint kinti, egyenletlen, göröngyös felületen. 


Emellett feltétlenül kiemelném, hogy önmagában a szupinált cipő nem nyújt megoldást komolyabb bokabedőlés esetére, hiszen nem feledkezhetünk meg a boka körüli szakasz aktív erősítéséről sem.

 

Minden esetben javaslom, hogy szupinált cipő viselése mellett legalább napi 1-2 alkalommal találkozzon a gyermek mezítlábas lába változatos felületekkel.

 

Molnár Dóra

Konduktor

 

TornaDóra @tornadora

 

 

Tovább a Termékekre